КОРИЦА НА СБОРНИКА 3

 

            VІ-ТИ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА АВТОРСКА ПРИКАЗКА`2023

                          „ЧЕРНИЯТ МАГЬОСНИК И БЯЛАТА ЗМИЯ“

Шестият поред национален конкурс за авторска приказка`2023 е организиран от Община Стара Загора, Народно читалище „Родина 1860“ и Клуб „Млад писател“.

Целта на конкурса е да провокира творческата мисъл и емоция у авторите и да търси и открива млади творци, които не са работили в този жанр. Конкурсът е отворен за всички желаещи автори без ограничение на възрастта, стига да са навършили 18 години.

В това издание на конкурса взеха участие над 40 автори от градовете: Варна, Бургас, Плевен, София, Горна Оряховица, Кюстендил, Провадия, Пловдив, Благоевград, Чирпан, Котел, Асеновград, Левски, Стара Загора, Разград, с. Априлово, обл. София, с. Старцево, общ. Златоград, с. Врабците, обл. Габрово, Прилеп, РМакедония и др.

Журито на конкурса е в състав:

АЛЕКСАНДЪР ЕМИЛОВ ПЕТРОВ (Александър Скалд) е роден през 1990 г. в град Лом. В момента е докторант по екология и опазване на екосистемите в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски". Изследва екологията на хищните бозайници в България. От ранна възраст пише поезия и проза. Голяма част от ранното му творчество е повлияно от скандинавската митология и исландските саги. Поради тази причина пише под псевдонима Александър Скалд. Скалдовете са странстващи поети от Скандинавия и Исландия, които в мерена реч разказват истории за богове и крале, за достоен живот и славна смърт. Пише научнопопулярна литература под формата статии за списание "Осем" и страницата си "Пъдпъдък дейли", в която на разбираем език, увлекателно и с чувство за хумор, се дава информация за българската природа.

Дебютният му роман "Вой" вече е по книжарниците.

ДЕНИС ОЛЕГОВ

Роден е в недалечната 1998 г. Отрича ранното си творчество, като го определя като "тийнейджърски излияния". Първата по-сериозна стихосбирка на Олегов излиза през 2020 г. под заглавието "Вечен чужденец". Книгата е издадена като голяма награда в поетичния конкурс "Димитър Бояджиев", а по-късно получава и номинация за наградата "Усин Керим". През 2021 г. стиховете му попадат в лонглиста на руския литературен конкурс "Лицей" и са наградени с гранпри в българо-израелския конкурс „Небесни меридиани“. Има публикации в LiterNet, Литературен свят, Нова социална поезия, Нова асоциална поезия, Poetas del Mundo (Чили), AlyumAlthamen (Йордания) и др. Превеждал е стихове на Фернандо Песоа, Ерберто Елдер, Марио де Са Карнейро, Сергей Есенин, Марина Цветаева, Янка Дягилева, Уинстън Хю Одън, Ия Кива, и др. В негов превод излиза романът на Василий Димов „Сибир. Come on baby light my fire” (2023, ИК „Знаци“).

Съосновател е на литературния клуб „Отвъд кориците” и свободната литературна сцена „(Не)Форматът“.

ДИМИТЪР НИКЛЕНОВ:

Автор на десетки книги за деца, сценарии за телевизионни филми, излъчени по БНТ, радиопиеси и драматизирани приказки за БНР и Радио Стара Загора. Негови пиеси за деца са поставяни в куклените театри на Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Търговище и др. Приказки и пиеси на автора са превеждани на персийски, английски, испански, турски, руски и в Македония. Носител на български и международни награди. Лауреат на ХІV-тия Национален конкурс за детска литература „Петя Караколева” (2018) и на Националната награда за детска литература „Калина Малина“ (2022).Член на СБП. Ръководител на Националния клуб „Млад писател“ и вестник „ Teen ‘s paper“ при НЧ „Родина-1860“.

 

Журито присъжда:

Първа награда – Десислава Славкова – гр.София

Втора награда – Теодора Недева – гр. Варна

Втора награда – Вера Недялкова  - гр. Горна Оряховица

Трета награда – Диляна Кирова – гр. Бургас

Трета награда – Петя Смиленова – гр. Благоевград

Специална награда – Елена Петрова – с. Врабците, обл. Габрово

Поощрителни награди за добро представяне:

Диана Фъртунова – гр. Бургас

Анелия Атанасова – гр. Варна

Стефан Минчев – гр.Бургас

Дияна Павлова – гр. Пловдив

Награди на Клуб „Млад писател“:

Лина Бранко Димоска – Прилеп, Р. Северна Македония

Радина Атанасова – гр. София

Марта Радева – гр. Провадия

Награда на НЧ „Родина 1860“:

Димитър Петров – гр. Разград

Награди на вестник „TEEN’S PAPER“:

Венцеслав Вутов- гр. Русе

Хари Спасов – гр. Пловдив

Награда за най-дългогодишен участник:

Весела Алегрия, гр. Чирпан