Детско-юношеският народен хор „Жарава” е създаден през 1998 г. от Динко Карадонев. Настоящи ръководители на състава са Даниела Дюлгерова и Стоянка Петрова. В продължение на 20 години стотици са децата и младежите, преминали през репетиции, концерти и участия. 

С времето работата на хора се надгражда и се превръща във Фолклорна школа, в която освен народни песни се изучава и словесен фолклор. Школата е отворена за деца и младежи на възраст 6-18 годишна възраст, които имат отношение към красотата на българския фолклор и българската песенна традиция. При репетициите се работи върху правилното звукоизвличане, постановката на гласа при народното пеене, за развиване на хармонично чувство чрез изпълнение на многогласни песни, както и за правилно дишане и орнаментика. Изпълненията са масови, камерни и индивидуални. Ежегодно участници от школата кандидатстват успешно и постъпват в музикални училища. 

         Репертоарът на школата е много богат и включва над 150 народни песни. Аранжиментът на много от песните е на известния български пианист джазмен Пламен Карадонев, който живее и твори в САЩ в последните години.

Изявите на „Жарава” в града, страната и чужбина са многобройни. Присъждани са му 2 Гран При, 6 първи награди, 3 втори, 1 трето място, 6 специални награди и 4 за отлично представяне, някои от които са: Приз на фондация „Филип Кутев” по повод 100 – годишнината от рождението на Филип Кутев /Айтос, 2003г /, Две специални награди в Прегледа на любителските многогласни хорове /Кортен 2006 и 2008г./, Приз „Янко Петров” на XVIII-тия Национален фолклорен фестивал /Гълъбово 2008г./ и много други.

През 2007 година хор „Жарава” при НЧ ”Родина -1860” е категоризиран от Международната организация за народно изкуство и Общество за фолклор – българска секция, в категория Първа - А. 

През сезон 2004/2005 г. “Жарава” изнася три пъти своя оригинален концерт „Букет от 100 песни” /по един куплет от 100 песни/, с който кандидатства за Книгата на Гинес. С него малките певци поставят своеобразен рекорд за самодеен детско-юношески народен хор.

За 20 години хорът има 14 концертни турнета и участия във фестивали в чужбина - Франция, Италия, Турция, Русия, Полша, Македония, Гърция, Хърватска и др.

 

Ръководители:

Даниела Дюлгерова - тел: 0899137663 и

Стоянка Петрова - тел: 0887 353 060

Facebook/ Folk Choir “Zharava”

e-mail: zharava@abv.bg