Школата за изобразителни изкуства е създадена на 06.09.1982 г. с предмет на обучение: изящни изкуства: живопис, графика, рисуване, скулптура; приложни изкуства: керамика, пластика от хартия, колаж; подготовка за кандидатстване в средни и висши училища по изкуствата в България и чужбина. Целта е да се възпитат децата от най-ранна възраст с естетически възприятия и потребности. След 1995 г. се въведе и  компютърно обучение. Днес успешно се развиват керамиката и най-различни техники в приложното изкуство - витраж, рисуван текстил, мозайка, пластика от хартия и др.

Изявите на децата и младежите от школата са разнообразни и интересни: самостоятелни изложби на ученици, изложба „Аз съм българче, обичам...” за националния празник 3 март, традиционен коледен изложба-базар, където авторите сами създават и продават изработеното от тях. В тон с актуалната тема грижа за околната среда е и изкуството от отпадъци. Децата от школата се гордеят и с традиционното си ревю на дрехи, шапки и аксесоари от хартия и найлон, които всяка година самите те създават и представят.

Школата има много участия и в градски, национални и международни изложби, като  изложба "Не на насилието" на МКБППМ,  Изложба рисувана коприна на възпитаници на ШИИ в Културен център къща "Минко Балкански" - Нова Загора, Детски фестивал 1 юни 2017, Изложба "35 години ШИИ", както и много награди - в последните години І-ви, ІІ-ри, ІІІ-ти и поощрителни награди от конкурса „Моят град”, 2014, международния конкурс "Бански`2014", конкурса "Моят празник", 2016, от Националния пленер в Банско и др.

Децата от школата с удоволствие участват и в много интересни като проекта "Откривай България" за Детската Евровизия, 2015. На проведените пленери в красиви български градове като Копривщица, Котел, Трявна, Банско, Етъра и др., по-големите деца самостоятелно и от натура създават своите композиции. Много често децата рисуват извън ателиетата на школата и посещават изложби в нашия град.

         Има тенденция към снижаване възрастта на записаните деца към 4-5-годишна възраст. Много от учениците решават да продължат образованието си с насока изобразително изкуство. Сега имат възможност да кандидатстват и в други държави с много специалности, в които е включено изобразително изкуство. Младежите от школата успешно се представят на изпити в български ВУЗ по изкуства и архитектура, както и в Германия, Франция, Англия, Италия, САЩ и др. Много от завършилите сега са водещи художници и архитекти. Школата продължава да има 100% успеваемост на приети ученици в средните и висши училища по изкуствата в България и чужбина –през 2017 г. 9 възпитаници на школата са приети в специалностите "Архитектура", "Графичен дизайн", "Ландшафт", "Медийни изкуства", "Книгоиздаване" и други в България, Холандия и Великобритания.

         Всичко това не би могло да се реализира без отличния преподавателски състав. В школата винаги са работили творци с висока квалификация и предварителен стаж в Художествена гимназия - понастоящем Мариана Алипиева, Татяна Полихронова, Таня Шивачева, Атанас Вънчев, Христо Турлаков, преди - Жана Веселинова, с почит към паметта на Янаки Кавръков и Тодор Тодоров.

         Много емоция и нови познания донесоха колеги от Япония - Юкие Сато и Йоджи Ушими, които работеха 4 години в школата по българо-японския проект „Джайка”. Връзката с тях продължава и чрез размяна на изложби.

         За изминалите години школата заслужи интереса и уважението на гражданите и институциите в нашия град.

 

ул. „Ген. Гурко” №55

директор: Мариана Алипиева - тел: 0899 860 883